De LUA Dalmatische hond.

 

De LUA Dalmatische hond.
De twee afkortingen waar we in dit artikel steeds naar refereren zijn:
LUA: is de afkorting voor Low Urine Acid en betekent laag in urinezuur, het is een Dalmatische hond die geen uraatgruis aanmaakt. Ooit is hier een Pointer ingekruist.
HUA: is de afkorting voor High Urine Acid,  hoog in urinezuur, het is een Dalmatische hond die wel uraatgruis aanmaakt. Hier is geen Pointer ingekruist.

Laten we bij het begin beginnen. Alle HUA Dalmatische honden zijn behept met een genetische afwijking waardoor zij in meer of mindere mate blaasgruis van het type uraat aanmaken. Meer lezen over uraatgruis : https://www.dalmatierclub.nl/dalmatische-hond/gezondheid/blaasgruis-type-uraat.
Dr. Robert Schaible, woonachtig in Amerika, geneticus en fokker van Dalmatische honden was van mening dat deze enkelvoudige recessieve overerving gecorrigeerd kon worden door het inkruisen van een ander ras. En zo geschiedde. In 1973 heeft Dr. Robert Schaible een AKC (American Kennel Club) geregistreerde Pointer reu gekruist met een AKC geregistreerde Dalmatische hond teef, met als doel het defecte ‘urinezuur metabolisme gen’ te repareren. Omdat de nakomelingen een laag urinezuur houdende urine hebben noemen we deze honden LUA, Low Urine Acid. Eén van de nakomelingen van deze eerste kruising met het gerepareerde gen kreeg de naam Stocklore Hybrid. Zij werd teruggekruist op een raszuivere Dalmatische hond en hun nakomelingen gaven dit gerepareerde gen ook weer door aan ongeveer 50% van hun nakomelingen.
Vandaag de dag zijn we minimaal 12 generaties verder van deze originele eerste kruising.